RAZVOJ ŠAKE (FINE MOTORIKE) KOD DECE I UTICAJ NA GOVOR

Na pitanje čemu služi šaka, većina bi rekla da nam služi da njome nešto radimo.Veliki broj istraživanja u oblasti neurologije dokazuje da je razvoj funkcije šake u direktnoj vezi sa razvojem inteligencije, kao i razvojem govora. Razvoj mozga još intrauterino omogućava bebi da koristi svoju šaku, pa tako možemo, zahvaljujući savremenoj dijagnostici videti da beba još u maminom stomaku sisa palac ili dodiruje svoje lice. Tako npr. u prvim mesecima života bebe pokreću svoje ruke, ali još uvek nemaju funkciju hvatanja. Izmedju 4. i 5. meseca će prvi put svesno početi da hvataju igračku , dok će sa 6-7 meseci moći da prebacuju igračke iz jedne ruke u drugu. Ovo manipulisanje predmetima ujedno omogućava i koordinaciju ruka –oko. Bebe ispituju predmete dodirom, stavljanjem u usta, vidom…tako i primaju nove informacije i uče o svetu oko sebe. U periodu izmedju 12. i 15 meseci bebe počinju da koriste šaku i ruke, počinju da traže, kao i da rade. Sada vole da otvaraju/zatvaraju fioke, prazne i vraćaju stvari unutra, sipaju pesak u koficu i prosipaju, pokušavaju da se svuku/obuku.

Kako se definiše fina motorika?

Ove svakodnevne aktivnosti šake i ruke se definišu kao fina motorika,tj. kao niz pokreta kostiju, zglobova, mišića šake, radi izvođenja malih, preciznih pokreta koje mi odrasli izvodimo sa lakoćom, a koje deca od rođenja pa do predškolske dobi moraju uvežbavati kroz zabavne aktivnosti . Fina motorika je usko vezana uz koordinaciju oko-ruka( mogućnosti da ruka i prsti pravilno izvrše zadatak koji smo videli okom ). Razvoj fine motorike započinje tzv.pincetnim hvatom, kada je dete u stanju da uzme sitnije predmete kažiprstom i palcem, a ne celim dlanom. Ovaj hvat se uglavnom javlja na uzrastu od 9. do 12.meseca.

Aktivnosti za razvoj fine motorike

Deca upravo najbolje uče kroz igru. Što su dečiji prstići aktivniji, to je većii govorni, intelektualni, emocionalni razvoj deteta. Roditelji bi trebalo da iskoriste vreme, kao i terapeuti, da sprovode razvojne aktivnosti koje ce stimulisati razvoj motorike. Nedovoljna razvijenost svih pomentih radnji otežava ili onemogućava detetu da ovlada veštinama jedenja, držanja kašike, samostalnog oblačenja a kasnije i veštinama pisanja. Šta je sve korisno za razvoj prstića?

Igra sa slamčicama

Ovo je igra koja se može organizovati kod kuće, potrebno vam je samo nekoliko slamčica, makaze i pertle ili mozda tanji konac. Slamčice se iseku na vise manjih slamčica i igra može da počne. Cilj je da dete naniže što više njih na isti konopac ili pertlu. U početku će to mališanima ići malo teže, ali kako vreme bude odmicalo , postaće spretniji. Ovo je vežba koja zahteva spretnost i preciznost. Nešto starija deca mogu da nižu po bojama ( zada im se niz boja koji moraju da prate). Osim savladavanja boja, uz pomoć ove vežbice mogu se učiti i brojevi.

 

Ubacivanje loptica
 
Jos jedna od aktivnosti koju možete napraviti u kućnim uslovima je ubaicivanje loptica. Sve što treba da pripremite su rolne toalet papira, kićanke, mekane loprice ili loptice koje ste prethodno napravili od vate. Obojite rolne t.papira, loptice stavice na poslužavnik, spremite hvataljke a zadatak je da dete što preciznije uhvati a zatim ubaci loptice u rolnice. Kao i u mnogim drugim aktivnostima, ova igra zahteva dobru koordinaciju ruka –oko i pažnju.
 
Igra sa papirima
 
Decu su oduvek privlačile makaze pa zašto onda to ne iskoristiti na najbolji mogući način?Naravno, najbolje je koristiti dečije makaze. Za ovu igru spremite puno šarenog papira koje će dete iseckati na sitne komade, a zatim lepiti po šablonima i tako uposaliti svoje prstiće. Na papirima možete ujedno iscrtati raznorazne krive linije( oblike) a dete treba da ih prati s makazama i seče.
 
Prazna ambalaža
 
Prazna ambalaža boca od soka, vode, omekšivača je nesto što svi imamo u kući i može nam biti višestruko korisna za organizovanja aktivnosti za mališane. Njihovim punjenjem i pražnjenjem vežbaće prstice i zabaviti se. Možete im dati da ubacuju pasulj, kestenje,orahe, bilo šta što je sitno. I ovde nešto kasnije možete sortirati predmete po boji i ubacivati u nekoliko flaša, npr.plave dugmiće u plavu flašu, zelene u zelenu flašu i tako redom… Zatim na istim tim bocama mogu vežbati otvaranje i zatvaranje poklopaca što će igru učiniti još zanimljivijom. Punjenje različitim materijalima omogućuje i istraživanje zvuka koji oni proizvode kada neku bocu protresemo.
Literatura
Aleksandar Ćordić, Svetomir Bojanin: Opšta defektološka dijagnostika, Beograd 1997
Dr. Natasa D Čabarkapa: Da brbljam, da govorim, da učim, praktikum, Beograd 2018
Tanja Lukovac: Progovorilica, Beograd 2015

Leave a Comment

Your email address will not be published.