Obuka za logopedske artikulacione sonde

Centar za edukaciju Torbica+ vrši obuku za primenu artikulacionih sondi (sondi za postavku glasova) i masažnih sondi (po čijoj primeni smo jedinstveni u Srbiji i regionu).

Šta su logopedske sonde i čemu služe?

Logopedske sonde su “alat” koji, mi, logopedi koristimo u tretmanima nepravilnog izgovora glasova. To su instrumenti od nerđajućeg čelika, specifičnog oblika. Koriste se u svrhu lakšeg i preciznijeg postavljanja jezika u tačan položaj, neophodan za pravilno izgovaranje određenog glasa. Praksa je pokazala da upotreba sondi olakšava i ubrzava proces korekcije ovog problema, koji ima veliki broj mališana. Upravo zbog toga, upotreba ovih instrumenata je preporučena od strane Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju.

Koje su razlike među sondama?

Logopedske sonde mogu da budu artikulacione i masažne. Artikulacione sonde se upotrebljavaju u mehaničkom delu terapije. Zanimljivo je da su one u početku upotrebljavane kod osoba sa potpuno oštećenim sluhom. Nakon što je njihova primena dala izuzetno zapažene rezultate, pronašle su svoju primenu i kod dece sa normalnim sluhom. Logopedske artikulacione sonde značajno olakšavaju i ubrzavaju postavku i automatizaciju distorzovanih glasova. 

 

Masažne sonde, kao što se da zaključiti iz naziva, služe za stimulaciju mišića masažom. U zavisnosti od toga koji je cilj aktivacije mišića, ovim sondama se izazivaju različite reakcije muskulature – kontrakcije, opuštanje, optimizacija tonusa mišića, aktivno pokretanje itd.. Sve sonde su zaobljene i veoma glatke, tako da su apsolutno bezbedne i bezbolne pri upotrebi. Budući da su napravljene od nerđajućeg čelika, njihova primena ne izaziva nikakve iritacije. One se aplikuju kako na lice, tako i na jezik, meko nepce i kompletnu orobukalnu regiju.

Cena obuka, sa setom sondi, priručnikom, sertifikatom i boravkom u našem centru 4h je:

  • 24.000,00- artikulacione sonde
  • 30.000,00- masažne sonde