RAZVOJ DECE OD DRUGE DO TREĆE GODINE

Ulaskom u treću godinu života, Vaše dete definitivno prestaje da bude beba, ali veoma intenzivne promene u razvoju su i dalje prisutne. Logopedi ovaj razvoj prate upoređujući razvoj deteta sa očekivanim normama vezanim za govor (komunikaciju), senzomotorni razvoj i socijalno-emocionalno ponašanje.

Govor dece od druge do treće godine

Dete od dve godine , treba da reaguje na jednostavne instrukcije poput ‘Pokaži mi kuću/čoveka/šešir..’, zatim da zna da imenuje obične predmete, izgovara proste rečenice, odgovara na jednostavna pitanja (‘Kako se zoveš?’).

Dete od tri godine sebe zove imenom radije nego zamenicom, od 6 pokazanih predmeta, tačno imenuje 3, od 6 predmeta tačno pokaže 5, može da odredi svoj pol, pokazuje prstima koliko ima godina, upotrebljava zamenice, priloge, prideve i predloge, može da imitira ritam od 4 takta, broji redom do tri, seća se besmislenih slogova posle 15 sec, koristi 50% dо 70% konsonantaima, ima rečnik normalnog okruženja, zna da recituje kratku pesmu..

Senzomotorni razvoj

Sa dve godine, dete silazi stepenicama kada ga neko drži za ruku, udara nogom loptu, ume samo da napravi kulu od kocki (3-4 kocke), ume da povuče pravu crtu, nacrta čoveka koji liči na punoglavca.. Dete od tri godine može da hoda na prstima, ume da skače na jednoj nozi, da se penje uz stepenice, gradi kulu od 9 kocki, drži olovku između prstiju.

Socijalno-emocionalno ponašanje

Sa dve godine, dete može da odloži mokrenje, imitira jednostavne radnje odraslih, voli da se igra u pesku – da puni i prazni sud.. Sa tri godine dete uživa da se igra sa drugom decom, učestvuje u svakodnevnim aktivnostima (npr. pomaže u pospremanju stvari).

Ukoliko posumnjate da se bilo koji od segmenata razvoja Vašeg deteta odvija usporeno, savetujemo Vam da potrazite stručnu pomoc što ranije, jer je upravo pravovremeno reagovanje faktor koji može da doprinese većem uspehu u korigovanju eventualnih problema.
Na našem sajtu mozete da uradite INTERAKTIVNI TEST, i na taj način sami proverite kako Vaše dete napreduje.

1 thought on “RAZVOJ DECE OD DRUGE DO TREĆE GODINE”

  1. I’m an experienced pro author (of science fiction) based in the UK, and I’m looking into setting up a creative writing course at a local arts centre focused on sf and fantasy. Are there any resources out there in book form or otherwise I might find useful in teaching about both science fiction/fantasy and creative writing in general?.

Leave a Comment

Your email address will not be published.