PRAVILNO IZGOVARANJE GLASOVA

Pričaj lepo, da te ceo svet razume!
Veoma je važno da dete pravilno izgovara sve glasove maternjeg jezika. Tako već oko treće godine, možemo uočiti da li dete pravilno izgovara određene glasove.

Kada treba da se obratite logopedu?

Nepravilan izgovor glasova je lako prepoznati. Ukoliko dete u govoru izostvlja neki glas, ako ga menja drugim glasom ili ga jednostavno nepravilno izgovara, trebalo bi da se obratite logopedu. Ono sto roditelji teže uočavaju je:

Kašnjenje govora kod dece

Kašnjenje govora kod dece podrazumeva da dete ne razume naloge, instrukcije i govor šireg okruženja, ili ne može da iskaže ono sto želi. Dete pred kraj prve godine treba da Vas doziva (mama, tata, baba..), da trazi od Vas (daj, daj), da oponasa zvukove životinja iz neposrednog okruženja. Između prve i druge godine, dete treba da ima prostu rečenicu (“Mama daj!” , “Daj vode!”) i da razume kad nešto tražimo od njega.

Za svaki uzrast se prate određene norme, na osnovu kojih se procenjuje stanje govora kod deteta. Na našem sajtu, možete uraditi interaktivni test koji će Vam pomoći da sami procenite razvoj Vašeg deteta u odnosu na ove norme.

127 thoughts on “PRAVILNO IZGOVARANJE GLASOVA”

  1. Please let me know if you’re looking for a article author for your
    blog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
    If you ever want to take some of the load off, I’d love to
    write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
    Please blast me an e-mail if interested. Regards!

Leave a Comment

Your email address will not be published.