IGRAČKE ZA BEBE OD 0 DO 12 MESECI

Igračke su sredstva koja deca koriste u igri. Mogu biti drvene, plastične, krpene,metalne igračke.Deca kroz igru razvijaju motoriku, koordinaciju pokreta, uče različite veštine tako da su igračke jako važne za razvoj deteta. Igračke takođe deci omogućavaju da spoznaju sopstvene mogućnosti, ali i da uspostave odnose sa drugim ljudima. Decu ne treba zatrpavati igračkama, treba da imaju igračke koje su u skladu sa njihovim uzrastom. Takođe, igračke treba da budu bezbedne za decu.

Bebama su najinteresantnije igračke koje mogu da gledaju i slušaju. Igračke koje će bebi da privuku pažnju treba da budu jarkih boja i da proizvode neku melodiju. U ovom periodu bebe će voleti vrteške sa igračkama koje se stavljaju iznad kreveca ili okvire sa igračkama koje stavimo na pod i bebu ispod toga, tako da beba gleda u igračke iznad svoje glave. Beba će pratiti pogledom ove igračke i slušaće melodiju, ove igračke utiču na razvoj čula.

Jedna od omiljenih bebinih igračaka je zvečka. Zvečke mogu biti drvene, plastične ili od nekog materijala. Uz pomoć zvečke dete zadovoljava svoju potrebu za posmatranjem, osluškivanjem i dodirivanjem. Takođe, služi za razvoj hvata, manipulacije predmetima i koordinacije oko-ruka. Za razvoj hvata pogodni su i razni kolutovi, zvučne kocke,lopte…

Lopta je igračka koja je omiljena deci svih uzrasta. Za bebe su dobre krpene ili plišane lopte. Lopta omogućava razvoj hvata, stiska, koordinacije oko-ruka. Ako lopta u sebi ima i neko zvonce ili tokom igre ispušta neki zvuk, beba će biti oduševljena. Marija Montesori je rekla: „Kretanje sa svrhom je ključno za razvoj mozga“ – i da, lopta podstiče na kretanje. U periodu kad beba počinje da puzi, a kasnije i hoda, počinje da loptu kotrlja ili šutira dalje od sebe, ide ka lopti i nastavlja da kotrlja ili šutira.

Deci u ovom periodu možete dati i gumene kocke koje utiču na razvoj motoričkih vestina, vizuelne percepcije i stimulišu razvoj paznje. Svideće im se i kolutovi za slaganje koji podstiču razvoj manuelnih sposobnosti, vizuelnu percepciju, koordinaciju pokreta.

U periodu oko 12og meseca deci možete dati i igračke umetaljke. To mogu biti drvene ili plastične kutije sa otvorima određenih oblika u koje treba da se stavi odgovarajuči oblik (krug, kvadar, romb…). ove igračke takođe podstiču razvoj motorike i vizuelne percepcije.

Literatura: Stošljević L.; Ilanković V.; Stošljević M.: Fizičko vaspitanje, igre i igračke za hendikepiranu decu i omladinu, Društvo za pomoć MNRO – Pančevo, Beograd, 1998.

1 thought on “IGRAČKE ZA BEBE OD 0 DO 12 MESECI”

Leave a Comment

Your email address will not be published.