IGRAČKE ZA DECU OD PRVE DO TREĆE GODINE

Igračke su izuzetno važne za razvoj deteta, jer zahvaljujući njima deca razvijaju motoriku,koordinaciju, stiču različita znanja i veštine, spoznaju sopstvene mogućnosti, uspostavljaju odnos sa drugim ljudima. U periodu od prve do treće godine deca se interesuju za igračke koje im predstavljaju neki izazov i razvijaju dečiju maštu. Pored toga što sa igračkom mogu da se igraju, jako ih interesuje i šta još mogu da urade sa tom igračkom, zbog toga ih zanimaju igračke koje imaju delove, mogu da se rastavljaju i sastavljaju,slažu…

Lopta je neprevaziđena igračka koju vole deca svih uzrasta, ali i odrasli. Igra sa loptom integriše sva čula deteta. Tokom ovog perioda od 2 godine, dete napreduje od udaranja lopte do toga da loptu može da uhvati sa obe ruke, kad mu se baci, i može da baci nekom drugom.

Lutka je još jedna nezamenljiva igračka, uz čiju pomoć dete upoznaje sebe i stvara odnos prema drugim ljudima. Ova igračka predstavlja neiscprnu inspiraciju za dečju igru. U igri sa lutkom, deca razvijaju finu motoriku i stiču navike iz lične higijene ( dok presvlače ili kupaju lutku). Deca koja su tek prohodala, mogu da vežbaju hod dok guraju lutku u kolicima. U igri deca dosta pričaju, uglavnom lutkama govore ono što njima samima roditelji govore, dakle, igra sa lutkom pomaže i razvoju jezičkih sposobnosti. I pospešuje razvoj mašte.

U periodu od druge do treće godine deci treba davati slagalice koje su jednostavne i sa prepoznatljivom slikom. Slagalice su bitne za razvoj koordinacije oko – ruka, fine motorike, za razvoj memorije i veštine rešavanja problema.

Deca jako vole muziku, tako da će im razni muzički instumenti, koje mogu da sviraju, udaraju, proizvode bilo kakvu melodiju, pričinjavati veliko zadovoljstvo. Neki od tih instumenata mogu da oponašaju oglašavanje životinja, što je deci jako interesantno. Na pitanje na primer „ Kako kaže pas?“ pritisne se tipka i dete ponovi.

I dalje će jako veliko interesovanje kod dece izazivati kocke (Lego, drvene, plastične) i deca će imati dosta ideja šta sve može da se uradi sa tim kockama. kocke utiču na razvoj motoričkih vestina, vizuelne percepcije i stimulišu razvoj paznje.

1 thought on “IGRAČKE ZA DECU OD PRVE DO TREĆE GODINE”

Leave a Comment

Your email address will not be published.