IGRAČKE I IGRE ZA DECU OD TREĆE DO PETE GODINE

U periodu od treće do pete godine života deca su nezavisnija, znatiželjnija su, vole da otkrivaju nove stvari. Vole da trče, skaču i polako se interesuju za sportske i društvene aktivnosti. Lopta, kao naprevaziđena igračka, može biti korišćena u društvenim i sportskim igrama ( vrući krompirići, fudbal…). Ove igre utiču na razvoj socijalizacije i deca uče da poštuju pravila.

Primećujete da Vaše dete voli da crta i boji, pogotovo ako mu kao podloga služi zid sobe. Kroz crtanje deca iskazuju svoja osećanja i razmišljanja, zato će pribor za crtanje oduševiti dete. Detetu samo dajte papire, sveske, bojanke, bojice, krede, table, hamer (možete hamer zalepiti na zid i tako sprečiti dete da crta po zidu) i gledajte kakvi radovi nastaju. Dečiji radovi Vam mogu reći dosta o detetovim razmišljanjima, kao i o razvoju deteta. Kroz crtanje i bojenje dete razvija maštu i svoju kreativnost, utiče na razvoj fine motorike i na razvoj pažnje i koncentracije.

Knjiga je nezamenljiva u dečijem razvoju još od samo nekoliko meseci života deteta. Knjige treba prilagoditi uzrastu deteta i brzo će postati nezaobilazni deo detetove svakodnevnice Knjiga je značajna jer utiče na razvoj dečije mašte i kreativnosti, utiče na emotivni razvoj deteta kao i na razvoj pažnje.. Dok sa detetom prelistavate knjige i knjižice,razgovarate o onom što se nalazi u toj knjizi, Vi proširujete znanje Vašeg deteta, kao i vokabular. Čitanje basni i bajki ,koje sadrže pouke, pomaže detetu da razume neke stvari iz spoljnog sveta i usvoji određeno ponašanje, odnosno ne usvoji loše ponašanje.

U ovom periodu razvoja, deca počinju da se interesuju za brojeve. Uz pomoć kartica, koje možete da napravite ili kupite, deca mogu da uče brojeve, upoređuju količine. Mogu da budu kartice sa životinjama ( 1 pas, 2 mačke, 3 pileta, 4 majmuna…). Kocke nam, takođe, mogu biti jako korisne kad je reč o brojevima. Ili skupovima. Možemo da prebrojavamo kocke, pravimo skupove. Na primer, plave kocke na jednu stranu, zelene na drugu pa upoređujemo koliko ima kocaka- 2 plave, 5 zelenih…

Ovo su samo neke od igara i igračaka koje mogu biti korisne za razvoj deteta. Najbitnije je osluškivati koje su potrebe i koja su interesovanja Vašeg deteta i u skladu sa tim birati igračke (kojih ne treba da bude gomila, treba da budu igračke prilagođene dečijem uzrastu) i igre za Vaše dete.

 

 

1 thought on “IGRAČKE I IGRE ZA DECU OD TREĆE DO PETE GODINE”

Leave a Comment

Your email address will not be published.