POREMEĆAJ GLASA

Šta je poremećaj glasa?

Govorni poremećaji su medicinska stanja koja uključuju abnormalni nivo i/ili kvalitet zvuka koji proizvodi grkljan. Brojni su uzroci koji mogu uticati na razvoj govornih poremećaja, a neki od njih zahtevaju medicinski tretman.

Kada se treba obratiti logopedu?

Ukoliko imate promukao i hrapav glas koji traje duže od dve nedelje ili traje toliko dugo da ste zaboravili kako zvuči vaš prirodni glas, vreme je da potrazite stručnu pomoć. Osobe sa ovim poremećajem osećaju da ih glas ,,izdaje‘‘ kako dan odmiče, ili pak da je ujutru najhrapaviji, a onda u toku dana postaje sve bolji. Jedan od simptoma je i kad nekome u sred rečenice ,,pukne‘‘ glas, ili iznenada ostane potpuno bez glasa. Ako ste se pronašli u nekoj od ovih situacija, pravo je vreme da posetite ORL specijalistu koji će Vas dalje uputiti kod fonijatra i logopeda.

Ovakva stanja se ne mogu rešiti šoljom toplog čaja, stoga ne očekujte da će proći sama od sebe. Štaviše, može doći do pogoršanja i težih problema. Potrebno je logopedskim vežbama ojačati glasnice, poboljšati njihov rad, naučiti pravilno disanje u toku govora. Veoma je bitno pridržavati se saveta fonijatra i logopeda kako ne bi došlo do težeg, ozbiljnijeg stanja.

1 thought on “POREMEĆAJ GLASA”

Leave a Comment

Your email address will not be published.