LOGOPEDSKE SONDE

Šta su logopedske sonde i čemu služe?

Logopedske sonde su “alat” koji, mi, logopedi koristimo u tretmanima nepravilnog izgovora glasova. To su instrumenti od nerđajućeg čelika, specifičnog oblika. Koriste se u svrhu lakšeg i preciznijeg postavljanja jezika u tačan položaj, neophodan za pravilno izgovaranje određenog glasa. Praksa je pokazala da upotreba sondi olakšava i ubrzava proces korekcije ovog problema, koji ima veliki broj mališana. Upravo zbog toga, upotreba ovih instrumenata je preporučena od strane Zavoda za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju.

Koje su razlike među sondama?

Logopedske sonde mogu da budu artikulacione i masažne. Artikulacione sonde se upotrebljavaju u mehaničkom delu terapije. Zanimljivo je da su one u početku upotrebljavane kod osoba sa potpuno oštećenim sluhom. Nakon što je njihova primena dala izuzetno zapažene rezultate, pronašle su svoju primenu i kod dece sa normalnim sluhom. Masažne sonde, kao što se da zaključiti iz naziva, služe za stimulaciju mišića masažom. U zavisnosti od toga koji glas korigujemo, ovim sondama sa izazivaju različite reakcije muskulature- kontrakcije, opuštanje, optimizacija tonusa mišića, aktivno pokretanje itd.. Sve sonde su zaobljene i veoma glatke, tako da su apsolutno bezbedne i bezbolne pri upotrebi. Budući da su napravljene od nerđajućeg čelika, njihova primena ne izaziva nikakve iritacije.

1 thought on “LOGOPEDSKE SONDE”

  1. Ive been meaning to read this and just never obtained a chance. Its an issue that Im really interested in, I just started reading and Im glad I did. Youre a excellent blogger, 1 of the very best that Ive seen. This weblog absolutely has some information and facts on topic that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this things to light.

Leave a Comment

Your email address will not be published.