ČULO MIRISA I UKUSA

Aktivnosti za decu sa disfunkcijom čula mirisa i ukusa pomoću senzorne integracije.


Čulo mirisa ima veoma važnu ulogu u stvaranju i oživljavanju pamćenja. Kada nešto osetimo putem ovog čula, mirisni nadražaj povezujemo direktno sa limbičkim sistemom u našem mozgu za razliku od drugih čula koji idu sporednim putevima. Prijatne mirise povezujemo sa situacijama kada smo ih osetili prvi put i kako smo se tada osećali zbog toga. Naša reakcija na nepoznate mirise je trenutna. Bilo da smo neki neprijatni miris osetili i ranije ili prvi put ,mi smo na oprezu. Kada osetimo da neki mirisi nisu dobri za nas , okrenemo se i odlazimo, što govori o zaštitnoj ulozi ovog čula. Čulo ukusa nam pomaže u preživljavanju i daje nam bitne informacije o gorkim, slatkim, slanim i drugim ukusima. Čulo mirisa i ukusa su isprepleteni. Teškoće u senzornoj obradi mogu uticati na ova čula. Nedovoljna ili prevelika osetljivost na mirise i okuse često ometa detetove prehrambene navike. Za rešavanje problema se savetuje terapija zasnovana na senzornoj obradi i prehrani. Nutricionista takođe daje svoje savete i uputstva .

Znaci disfunkcije čula mirisa i ukusa

Dete sa disfunkcijom čula mirisa :

Preosetljivo je na mirise i izbegava ih.

Druga deca npr. te mirise i ne primećuju ( zrela banana ).

Dete je neosetljivo na mirise i ne primećuje neprijatne mirise npr. prljave pelene.

Ova deca su često izbirljiva u jelu.

 

Deca sa disfunkcijom čula ukusa :

 

Preosetljivo je na ukuse i može da se preterano žali na određeni sastav i temperaturu hrane.

Često imaju nagon za povraćanjem.

Ližu i probaju nejestive predmete , npr. plastelin i igračke.

Može mu se sviđati veoma začinjena i ljuta hrana.

AKTIVNOSTI ZA ČULA MIRISA I UKUSA

 

Pomiriši i kaži

Bilo da je dete preosetljivo ili nedovoljno osetljivo ova igra pogađanja može na adekvatan način stimulisati čulo mirisa. Ono što vam treba su plastične flaše, pamučne kuglice, čekić i, drvena daska ili komad drveta, nekoliko izvora jakog mirisa. To su uglavnom pobuđujući mirisi,npr. bosiljak, luk, origano , limun, narandza, čokolda , mentol, sardine, smeće, fitilj sveće. Umirujući mirisi : kamilica, lavanda, losion posle brijanja, ljiljan, badem , cimet, borove iglice… Rupa na poklopcu flaša treba da omogući izlaženje mirisa . Pomozite detetu da probuši rupe na poklopcima, staviši ih na drvo. Posložite odabrane mirišljave predmete na drvenu dasku. Vi možete pokazati detetu i recite : ’’Ovo je cimet ’’, pomiriši, kao bakina pita, ako ne želi nemojte insistirati. Možete staviti pojedan miris u svaku bocu i igrati jednu igru . Možete staviti kapljicu mirisa na pamučnu kuglicu , pratite detetove reakcije na dati miris, pobuđenost ili umirivanje. Dete neka izabere pojedine flaše , pomirise i pogađa šta je unutra. Koristi od ove aktivnosti su u razvoju mirisnog prepoznavanja, poboljšavanju pamćenja i pažnje, mirisanje pojedinih mirisa dovodi do opuštanja i da dete lakše zaspi. Pripremanje i punjenje flaša mirisima razvija koordinaciju oko- ruka , spretnost ruku, veštinu fine motorike i korišćenje alata.

 

Zdrobi i pomiriši

Ovo je zabavna aromatična aktivnost. Priprema i postupak su veoma prijatni za dete a rezultat su lepi otisci koji prelepo izgledaju ako se urame i stave na zid. Potrebno vam je cveće i drugo bilje različitih mirisa i boja : ljubičice, petunije, ruža, maslačak, začinsko bilje, tvrdi beli papir, gumeni čekić, podloga za prekrivanje radne povšine. Zajedno odaberite cveće, uberite ga i položite na tvrdi papir. Dete može položiti drugi list papira preko cveća i trava , nežno gumenim čekićem udarati preko papira i zgnječiti cveće i trave tako da sokovi oboje papire. Prstima odstraniti zgnječene latice , mirisati svoje prste i papir, gledati lepe uzorke, iskoristiti osušene papire za umotavanje poklona , izradu čestitki, uokviravanje, poklon prijateljima… Koristiti od ove aktivnosti : stimulacija čula mirisa , biranje, branje i dodirivanje različitog cveća doprinosi vizuelnoj percepciji, koordinaciji oko- ruka, veštine fine motorike, drobljenje čekićem doprinosi boljoj bilateralnoj integraciji.

Jedimo salatu

 

Mnogo dece ne voli salatu ili čak ne želi ni da je proba. Međutim salatu koju su sami uzgajali i kasnije pripremili radije jedu . Potrebne su vam plastične posude sa rupicama. Zajedno sa detetom možete posejati salatu u različite posude, gledati kako raste i kasnije je zajedno pripremiti za obrok. Sa detetom napravite zajedno preliv za salatu, od sastojaka koje više voli. Podstaknite dete da pomiriše flaše sa začinskim biljem i začinima koje kasnije stavite u preliv. Dete koje samo uzgaja salatu i prati životni ciklus biljaka kasnije više uživa u ukusima i radije proba nove ukuse.

Koristi od ove aktivnosti :

Mirisanje i probanje različitih ukusnih preliva podstiče čulo mirisa i njihovo razlikovanje. Uzgajanje salate i pripremanje preliva podstiče taktilni i vizuelni doživljaj. Uživanje u plodovima svog rada čini zelenu , hrskavu hranu ukusnijom. Ova aktivnost podstiče društveni i emocionalni razvoj jer se dete oseća vrednim, korisnim i povezanim sa prirodom, što pozitivno utiče na stimulaciju čula mirisa i ukusa.

Mirisni paket

 

Ovo je aktivnost za decu od pete godine pa na više. Potrebno je voće : jabuka ili pomorandza, uski drveni štapići ili čačkalice, plastična čaša uža od širine voća, tanka traka. Dete može bockati štapiće u voćku , staviti na plastičnu čašu da se osuši i vezati tanku trakicu oko suve voćke i zavezati krajeve. Obesiti mirisni paketić u ormar. Koristi od ove aktivnosti : Izrada i mirisanje mirisnog paketića podstiče osećaj za mirise, Probadanje čačkalica ili štapića u voće doprinosi motoričkom planiranju i veštini fine motorike, bilateralnoj koordinaciji i osećaju za dodir kao i okulomotoričke veštine.

Literatura :

’’ Igre za senzornu integraciju ’’,Carol Stock Kranowitz

’’ Tools for parents ’’, mr.sc. Diana A.Henry      

1 thought on “ČULO MIRISA I UKUSA”

Leave a Comment

Your email address will not be published.