VEŽBE DISANJA

Šta je disanje?

Disanje se može opisati kao spontani, ritmički mehanički proces. Kontrakcijom i relaksacijom mišića tokom disanja nastaje kretanje gasova iz atmosfere u pluća i obrnuto.

Sastoji se iz dve faze- aktivne- u kojoj se vazduh udiše, širi se zid grudnog koša i spušta dijafragma i pasivne- u kojoj se vazduh izdiše, dijafragma se podiže i sužava se grudni koš.

Najčešći tipovi disanja su klavikularno, abdominalno ( dijafragmalno), kao i kombinacija ova dva tipa. Većina ljudi spontano kombinuje ta dva tipa tokom disanja.

Prilikom klavikularnog disanja, puni se samo vrh pluća tako da je disanje površno i brzo, javlja se kratkoća daha. Dok kod abdominalnog, dijafragma se spusta na dole i dozvoljava vazduhu da napuni pluća čime se omogućuje punu iskorišćenost zapremine pluća, usporava i na prirodan način produbljuje disajni proces i opuštanje.

Kako disanje utiče na govor?

Sam izvor stvaranje glasova, a samim tim i govora, je vazduh koji izlazi iz pluća kroz larinks, farinks, usta ili nos. Pravilno disanje omogućava stvaranje glasova, stvara uslove za normalnu jačinu glasa, adekvatne pauze, tečnost govora i intonacije. Deca sa slabim udisajem i izdisajem imaju poteškoće prilikom izgovaranja dužih rečenica. Neracionalno korišćenje vazduha prourokuje nefluentan govor, jer deca moraju da udahnu vazduh na sredini rečenice, a često zato što dete nema dovoljno vazduha da završi reč, samo ih prošapuće na kraju fraze.

Vežbe disanja

Sve vežbe disanja pospešuju abdominalno disnja, vazduh se duboko udiše, pune se pluća i pumpa stomak, dok pro izdisaju stomak se uvlači(diafragma se povlači na gore) vezduh izlazi napolje. Navešćemo neke od vežbica koje mogu biti zabavne za dete i mogu se sprovesti u kućnim uslovima.

Vežbanje sa igračkama– Recite detetu da izabere igračku koju želi, zatim mu recite da legne na krevet, pod.., ruke su pored tela. Na stomak mu stavite igračku i recite mu da prati. Kada udahne vazduh igrčka treba da ide gore, a dok izdiše, igračka se spušta dole.

Balončići od sapunice– Da bi naduvalo balončić, dete mora da duva polako i pažljivo. Kažite mu da udahne duboko i polako napravi balončić.

Pera, papir, papirna maramica..-to su sve predmeti koje možete staviti iznad deteta i recite mu da udahne duboko i polako duva, donji kraj će se lelujati.

Možete iscepkati papiriće ili napraviti loptice od vate i kroz cevčicu se takmičiti ko će najdalje oduvati papir/lopticu.

Disanje pomoću oblika– Nacrtajte trouga. Krenite od donjeg levog ugla, dete prstom prati oblik i diše. Dok brojite do 3, dete udiše i povlači prstom jednu stranu trougla do vrha, zatim zadržava vazduh dok brojite do 3, a ono se prstom spušta do podnožja i zatim dete izdiše dok dolazi na mesto odakle je počelo-roditelj broji do 3.

Nacrtajte kvadrat, počinje se od donjeg desnog ugla. Udah dok se izbroji do 4, prstom se povlači na gore, zatim zadrži dah dok se izbroji do 4, izdah dok se izbroji do 4 i spuštanje prsta na dole i zadrži dah doke se izbroji do 4 i vratiš se na početak.

Nacrtajte osmicu koja leži (lenja osmica), kreće se od centra i prstom dete ide u gornji levi ugao,prati put i udiše dok ponovo ne signe do centra, a zatim kreće izdisaj, prst ide ka gornjem desnom uglu i izdisaj traje dok se ne stigne do sredine.

Svrha vežbanja nije dolazak do idealnog disanja, već je u stvaranju nove, pozitivne navike koja može pomoći tako što će umiriti dete i daće kvalitet glasu i govoru.

Izvori:

sr.wikipedia.org

https://www.lovesensa.rs/clanci/yoga-amp-pilates/potpuno-joga-disanje-trbusno-grudno-i-klavikularno-disanje-umesto-plitkog-daha

How Proper Speech Breathing Influences Language Development

https://copingskillsforkids.com/deep-breathing-exercises-for-kids 

3 thoughts on “VEŽBE DISANJA”

  1. hello everyone. I am planning to start a website with my partner in Australia. But now, later, we get know that a website with the same concept is already exist in UK and they have patent themselves. so does this can cause us a problem. second thing is how we can set the term and conditions and privacy policy. I would be very grateful for your response. thank you.

  2. Im still learning from you, but Im making my way to the top as well. I definitely love reading everything that is posted on your site.Keep the posts coming. I liked it!

Leave a Comment

Your email address will not be published.