DNEVNE RUTINE

Rutina predstavlja jedan predvidljiv način rada. Svi mi razvijemo neke naše rutine kao što su, na primer, da pre posla popijemo kafu ili da jedemo u tačno određeno vreme.

Za dete je jako bitno da ima svoju dnevnu rutinu. Zašto? Zato što se deca osećaju sigurno kad imaju svoju rutinu. Deca treba da imaju razumne granice da bi se osećala sigurno, a rutina je deo toga. Kroz rutinu treba da usvoje kada je vreme za spavanje, kad je vreme za obrok… Ne želite da jurite dete kroz kuću da bi ga stavili na spavanje ili da bi ga nahranili. Takođe, deca kroz rutinu uče zdrave navike (pranje zuba, pranje ruku pre i posle upotrebe toaleta…). I naravno, učite ih odgovornosti (nakon završetka igranja sa igračkama, treba da pokupe igračke).

Svaka porodica ima svoju rutinu, koju prilagođava svojim mogućnostima i obavezama.

Kada su u pitanju mlađa deca učenje rutina možete im učiniti zabavnim. Nacrtajte zajedno šta treba da radi i zalepite pored kreveta ili na neko vidljivo mesto. Ili fotografišite dete dok pere zube, jede, igra se sa igračkama, skuplja igračke, igra se sa decom, ide u park, vrtić ili školu… Te fotografije možete da stavite kao u neke džepove, koje možete da napravite od platna ili papira zakačite u sobu ili hodnik ili na neko vidno mesto i dete kad ustane izvadi prvu fotografiju i zna šta da radi. Na primer, izvuče prvu fotografiju sebe kako pere zube, onda zna da je pranje zuba aktivnost koju treba da uradi nakon što ustane. Nakon što opere zube vraća se da izvuče sledeću fotografiju, na primer kako doručkuje. I tako do kraja dana, na kraju dana samo poređate fotografije ispočetka.

Morate biti dosledni u učenju i sprovođenju rutina. Ne treba da odstupate ili da povremeno detetu popuštate. Može se desiti da dete nakon nekog vremena popuštanja počne da plače ili da ima napade besa ako nije dobilo šta je tražilo. Što više odgađate postavljanje granica, to kasnije ide teže.

 

 

3 thoughts on “DNEVNE RUTINE”

  1. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with valuable information to work on. Youve done a formidable activity and our entire group will likely be thankful to you.

  2. Please tell me that youre heading to keep this up! Its so superior and so important. I cant wait to read additional from you. I just feel like you know so substantially and know how to make people listen to what you have to say. This blog is just too cool to become missed. Terrific stuff, really. Please, PLEASE keep it up!

Leave a Comment

Your email address will not be published.