IGRE I AKTIVNOSTI ZA DECU SA VESTIBULARNOM DISFUNKCIJOM

Vestibularni sistem nam daje osećaj gde se u svetu nalazimo , njime primamo poruke o ravnoteži , kretanju iz vrata, očiju i ostatka tela. Takođe nam govori da li stojimo uspravno ili sedimo , jesmo li nagnuti ka napred, da li se mi krećemo ili predmeti u odnosu na nas. Ono što je važno obaveštava nas jesmo li u opasnosti ili smo sigurni. Vestibularni sistem ( čulo ravnoteže ) kod pojedine dece nije usklađen i to im otežava funkciosanje u svakodnevnom životu.

Često deca sa ovom disfunkcijom :

  • Ne slušaju
  • Pažnja je rasuta
  • Ne prate uputstva
  • Nemaju adekvatnu socijalizaciju
  • Imaju poremećaje spavanja i hranjenja

Vestibularna preosetljivost

Kako je prepoznati kod dece ?

Javlja se kod dece koja izbegavaju kretanje , nagle pokrete tela, plaše se padanja , pomeranje glave iz srednje linije , veoma su ukočenog stava . Ova deca ne vole aktivnosti kao što su : penjanje, trčanje,vožnja bicikla, sankanje ili ples. Izbegavaju sprave na igralištu ( u parku ) : ljuljaške ,tobogani, klackalice , penjalice… Mogu ispoljavati teškoće u izvođenju ritmičkih pokreta ,poremećaj u auditivnoj diskriminaciji i govorno – jezičkom razvoju. Deca koja su vestibulrno preosetljiva ukoliko se prestimulišu postaju nesigurna ,uplašena ,bleda i o tome treba voditi računa , jer pojačani strah sprečavaće ih da učestvuju u korisnim aktivnostima.

Vestibularna neosetljivost

Kako je prepoznati kod dece?

Deca koja imaju ovu disfunkciju ne primećuju kretanje predmeta, mogu se veoma dugo ljuljati bez facijalne ekspresije ( izraza lica zadovoljstva ili nezadovoljstva ), često prilikom penjanja uz stepenice može se desiti da padnu na zadnjoj stepenici. Uživaju u kretanju, ali ne prate očima kretanje. Postoje teškoće u stajanju na jednoj nozi, kao i u podizanju ruku i nogu u potrbušnom položaju.

Vestibularno traženje

Ova deca teže ka brzim,snažnim i vrtložnim pokretima, prija im vrtenje u krug na stolici, skakanje na trampolini dugo ,ljuljanje na ljuljašci isto vole bez da im se zavrti u glavi. Imaju potrebu da se stalno kreću i ne mogu mirno sedeti.

AKTIVNOSTI ZA VESTIBULARNI SISTEM

Terapeut ili roditelj ove aktivnosti treba da sprovodi polako,strpljivo i uvek kroz zabavu i igru koju dete voli, prateći da li dete uživa u tim aktivnostima. To je način da dete postane svesno kretanja .

Prilikom sprovodjenja ovih aktivnosti uvek treba pažljivo posmatrati dete,njegove izraze lica,da li ubrzano diše,znoji se ili mu je pogled ukočen,ovo su znaci koji mogu ukazati na to da je dete prestimulisano i tada treba napraviti pauzu.

Većinu aktivnosti u sobi za senzornu integraciju , roditelji mogu sprovoditi sa svojom decom u parku , igralištu ili kod kuće. Dete koje je vestibularno preosetljivo izbegavaće ljuljaške , tobogan ili trambolinu a naš zadatak je da ga zainteresujemo da sam želi aktivnosti na tim spravama. Veoma korisne su i velike pilates lopte.

T – STOLICA

Ovo je stolica u obliku slova T,stolica sa jednom nogom koja može i da se napravi od dva komada drveta , deca je ugavnom vole , ona omogućava detetu da nađe ravnotežu i da ostane stabilno i mirno prilikom sedenja što i jeste cilj.

Šta dete može raditi dok održava ravnotežu na ovoj stolici ?

Pažljivo slušati priču Igrati se ritmičkih i pokretnih igara (’’ Kad si sretan’’, ’’Jedan mali pauk’’… )

Dobacivanje sa detetom ( vreća puna pasulja ili graška ), kao i različite lopte.

Igranje pogađanja kategorija

Ukoliko je dete nestabilno može se nasloniti na zid ili da sedi na lopti,kod kuće može i lopta za plažu.

TRAMBOLINA

Skakanje na trambolini doprinosti ritmu i regulisanju vestibularnog sistema. Uvek moramo biti pored deteta kada sprovodimo ove aktivnosti. Ukoliko dete ne želi da se popne i skače, ne treba ga prisiljavati, pokušati sa omiljenim igračkama koje će on staviti da skaču, osmisliti igru npr. Da im je on učitelj koji im priča priču ili čita omiljenu pesmu dok samo sedi na trabolini. Polako će se oslobađati straha i sl. korak je da ustane uz pridržavanje. Neke od aktivnosti na ovoj spravi su :

  • Napraviti spisak omiljenih pesmica i recitacija zajedno sa detetom, pa dok dete skače brojati do pet , stati , dete izvuče cedulju , nastavi da skače uz ritam omiljene pesme .
  • Dok skače možemo da menjamo način kako se pokreće ,važno je u različitim smerovima, npr.dodavati mu lopte različite veličine i tvdoće.
  • Brojati zajedno sa detetom dok skače ili nabrajati šta je sve u prirodi žuto,crveno,zeleno…

Slične aktivnosti izvoditi i na pilates lopti.

SKEJTBORD

Može se koristiti kao jedna od veoma zanimljivih i korisnih sprava za stimulaciju vestibularnog sistema. Posebno za aktivnosti roditelja sa decom , jer je praktičniji od tramboline i ljuljaške za vežbanje u kućnim uslovima.
 

 

Vežbe na skejtu mogu biti sledeće :

  • Dete ukoliko je preosetljivo i gravitacijski nesigurno u početku će samo gurati skejt u različim smerovima, dajte mu da prevozi voće ili povrće u kesi na skejtu od dnevne sobe do kuhinje, ili nekoliko različitih knjiga iz jedne prostorije u drugu. Uvek je važno da su nam aktivnosti sa ciljem i funkcionalne.
  • Polako ćete dete postaviti da leži potrbušno na skejt , sam će se nogama i rukama odgurnuti u cilju kretanja . Razbacajte delove omiljene detetove slagalice po sobi i podstičite ga da sakuplja delove dok je na skejtu. Kada sakupi sve delove pomozite mu da složi. Ovo je korisna i zanimljiva aktivnost za dete jer omogućava da se jača mišićni tonus, stimuliše vizuo – motorna koordinacija kao i propriocepcija ( osećaj dubokog pritiska ), a sve zajedno doprinosi razvoju telesne šeme.
  • Postaviti veliki konopac da visi i objasniti detetu dok leži na skejtu da ga vuče. Dok se kreće gore , dole, možemo mu reći da zamišlja da je planinar i da se penje uz veliku stenu povlačeći konopac.

1 thought on “IGRE I AKTIVNOSTI ZA DECU SA VESTIBULARNOM DISFUNKCIJOM”

Leave a Comment

Your email address will not be published.